ULUBEY İLÇESİ TARİHİ, KÜLTÜREL VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ

web ulubey genel

 

1-)KÜPKAYA KANYONU

KUPKAYA KANYONU

Kardeşler Mahallesi’nde bulunan kanyon Türkiye’nin en güzel 10 Kanyonundan biri olarak gösterilmektedir. Ulaşım asfalt yol ile sağlanmakta olup, Ulubey ilçe merkezine 7km, Ordu şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Kanyon üzerine kurulu olan Dereyanı Sosyal Tesislerinde Restoran ve konaklama imkanı bulunmaktadır. Kanyon çevresinde çadır kampı için uygun yer mevcuttur. Adrenalin tutkunları için 180 metre uzunluğunda çift yönlü “Zipline Hattı” bulunmaktadır. Kanyon, yemyeşil doğanın içerisinde akıntılarla şekillenmiş kayalıkların arasındaki yapısı ve konumuyla ziyaretçilerine büyüleyici bir görsel şölen sunar. Kanyon içerisinde bulunan şelaleye yürüyüş yolu bulunmaktadır.

2-) ÇAĞLAYAN ŞELALESİ

web caglayan selalesi

Çağlayan mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Ormanın derinliklerinde bir kaya yamacından aşağılara inen 120 metre yüksekliğindeki şelalenin en gür ve canlı zamanları bahar aylarında görülmektir. Şelaleye ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. Ulubey’in görülmeye değer, doğallığı bozulmamış yaylalarına giden yol üzerinde yer almaktadır.

3-)OHTAMIŞ ŞELALESİ

web ohtamis selalesi

Karadeniz’in en büyük şelalesi olamaUlubey İlçesine 20 km, Ordu’ya 38 km uzaklıkta Ulubey ilçesi, Ohtamış Köyünde bulunan şelale,. 30 metre yükseklikten 90 derecelik bir eğim ile dökülmektedir. Oluşturduğu göl tam anlamıyla bir seyir zevki yaşatmaktadır.

4-)KADINCIK ŞELALESİ

web kadincik selalesi

Şelale Kadıncık mahallesinde yer almakta ve 10 metre yüksekten akmaktadır. Hemen yanında bulunan eski su değirmeni şelale ile birlikte önemli bir gezi ve seyir alanı olarak ilgi çekmektedir.

 5-) ULUĞ BEY SEYİR TERASI

ulugbey seyir terasi

İlçeye ismini veren Uluğ Bey’in ismi burada yaşatılmaktadır. İlçe merkezinde yer aldığından ulaşım kolaydır. 35m uzunluğunda, 8m genişliğinde cam teras üzerinden Ulubey ilçesini kuş bakışı izleyebilirsiniz. Restoran, yürüyüş yolları, kamelya ve oturma grupları, piknik alanları, çocuk oyun parkları gibi birçok detayın yanı sıra 85 dönümlük alan mesire alanı olarak hizmet vermektedir.

6-) SAYACABAŞI SOSYAL TESİSLERİ VE MESİRE ALANI

sayacabasi sosyal tesisleri

Ordu - Ulubey - Gölköy yolu üzerinde bulunan Mesire Alanı, Sayaca mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Ulubey ilçe merkezine 7km mesafede bulunan mesire alanında özenle hazırlanmış bungalov evlerde konaklama imkânı mevcuttur. Mesire alanı içinde restoran, kamelya ve oturma grupları, piknik alanları, çocuk oyun parkları bulunmaktadır. Doğayla iç içe huzurlu bir gün geçirmek için Sayacabaşı, ilçenin en güzel yerlerinden biridir.

7-) GÜZELYURT ŞUAYİP TEPESİ

web suayip tepesi

Güzelyurt mahallesi sınırları içinde bulunan Şuayip Tepesi 500m rakıma sahiptir. Tepenin zirve noktasından Ordu şehir merkezi, Boztepe ve deniz manzarasının yanı sıra Ulubey ile Kabadüz ilçesine bağlı yaylalara kadar geniş bir alan seyredilebilmektedir.

 8-) AKİNEK YAYLASI

web akinek yaylasi

İlçenin en uzak ve en yüksek mahallelerinden olan Kirazlık mahallesi sınırları içinde bulunmaktadır. Yemyeşil örtüsü, çam ormanları ve temiz havasıyla tam bir doğa harikasıdır. Yaylada, Ordu şehir merkezi ve Boztepe manzarası eşliğinde kamp ve piknik yapmak için uygun alanlar vardır.

9-) FINDIKALAN YAYLASI

web findikalan yaylasi

Çağlayan mahallesinde bulunan yaylanın zirvesinden, Mesudiye, Altınordu, Kabadüz, Gölköy ve Gürgentepe ilçesinin kimi tabii güzellerini temasa etmek mümkündür. İlçenin doğası bozulmamış yaylalarından biri olan Fındıkalan Yaylası orman ve yayla serinliğini doyasıya hissedebileceğiniz geleneksel Karadeniz yayası örneklerinden biridir.

10-) MEŞEBELEN YAYLASI

web mesebelen yaylasi

Çağlayan mahallesi sınırları içindedir. Yüz ölçümü olarak fazla olmamakla beraber bozulmamış doğası ile öne çıkmaktadır. Orman sınırındaki eski evleriyle tipik bir Karadeniz yerleşimi olan Meşebelen Yaylası, ilçenin görülmesi gereken yaylalarından biridir.

11-) BOĞAGÖL YAYLASI

web bagagol yaylasi

Çağlayan mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Çam ormanları ve obalarıyla ünlüdür. Yaylada yerleşim alanları mevcuttur. Yayla sakinleri tarafından tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılan yaylada, orman ve doğa manzaraları eşsiz bir görsel şölen sunmaktadır.

12-) DOMUZASARI YAYLASI

web domuzasari yaylasi

Çağlayan mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Çam ormanları ve obalarıyla ünlü yaylada yerleşim olmadığından doğanın sessizliğini muhteşem bir şekilde hissedebilirsiniz.

13 -) GÖRENES ÇAYIRI

web gorenes cayiri

Ulubey ilçesi Güvenyurt mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Mahalle halkı tarafından kullanılan yaylada tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütülmektedir. Ordu – Mesudiye Dereyolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Doğa severler için birçok güzelliği bünyesinde bulunduran yayla tipik Karadeniz yaylası özelliklerini taşımaktadır.

 14-) ÇUBUKLU KALESİ

CUBUKLU KALESI

Çubuklu mahallesinde bulunan kale, en az 2000 yıllık geçmişe sahiptir. Doğal ve devasa bir kaya bloğunun üzerinde hala mevcut olan, gözetleme yerleri, sarnıç, kaya mezarı ve taş barınma mekanları ile antik dönem yapıtı olarak öne çıkmaktadır.

15-) FERMUDE SAYACA KALESİ

web sayaca kalesi

Sayaca mahallesinde Kazancı mevkiinde bulunan kalenin tek giriş yeri olup, sadece iki kişi yan yana yürümek sureti ile çıkılabilmektedir. Köyün eski adı “Fermude Sayaca” iken 1960 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından (Yeni Sayaca) olarak değiştirilmiştir. Kaleye çıkarken sizleri el yapımı su sarnıçları ve basamaklar ile oturmak amacıyla kayaya oyularak yapılmış yapılar karşılıyor.

16-) ÇELENKZADE MEHMET AĞA KÖPRÜSÜ

web celenkzade mehmetaga koprusu

Akoluk mahallesi ile Şahinkaya mahallesinin sınırını çizen Kızılen Deresi üzerinde bulunmaktadır. Tarihi Ordu – Sivas Kervan Yolu üzerinde yer alan ve dört gözlü olarak inşa edilen köprü, aynı zamanda ilimizin en uzun köprülerinden biridir. Gölköy eşraflarından Çelenkoğlu Mehmet Ağa tarafından 1840’larda yaptırılmıştır. 19.yy Osmanlı Dönemi’ne ait olan köprü, 41m uzunluğunda ve 3.5m genişliğindedir. 3 açıklıklı olarak inşa edilen köprü Karayolları tarafından 2011 yılında onarılmıştır.

17-) SARPDERE KÖPRÜSÜ

web sarpdere koprusu

İlçenin Karakoca ve Şeyhler mahallelerinin sınırını çizen dere üzerinde 1840’lı yıllarda yapılan tarihi köprünün kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ordu – Sivas kervan yolu üzerinde bulunan köprü, Sarpdere ırmağıyla birlikte ziyaretçilerine güzel bir doğa manzarası sunuyor.

 18-) ULUĞ BEY MEZARI

web ulugbey mezari

Ulubey toprakları, 071 Malazgirt zaferinden sonra Türk ve özellikle Çepni boylarına mensup aşiretler ve oymaklar tarafından yerleşim yeri olmuştur. Osmanlı sultanlarından Yıldırım Beyazıd’ın Karadeniz bölgesinde bulunan beylikleri idaresi altına almasından sonra, Mehmet Çelebi’nin “Anadolu birliğini kurma” teşebbüsleri sonucunda Ulubey’den Mesudiye’ye kadar uzanan iç bölgelerde Osmanlı topraklarına katılmış oldu. Ulubey ilçesi Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1455 yılında Ulubey topraklarını tımar olarak dağıtması sonucunda bir Türkmen beyi olan Uluğ Bey’in adını alarak Sevdeşlü namı diğer Uluğbey’lü nahiyesi olmuştur. İlçeye ismini veren Türkmen Beyi Uluğ Bey’in mezarı Çukur mahallesindeki tarihi Hacettepe mezarlığının içinde yer almaktadır.

19-) ŞEYH ABDULLAH TÜRBESİ

web seyh abdullah turbesi

Şeyhler mahallesindeki tarihi mezarlığın içinde yer alan Şeyh Abdullah Türbesi 15. Yüzyılda Ulubey Şeyhler mahallesinde kurduğu zaviyede uzun yıllar zaviyedarlık yapan Şeyh Abdullah’a aittir.

20-) SALİH DERVİŞ TÜRBESİ

web salih dervis turbesi

Türbe Karakoca mahallesi tarihi mezarlığı içinde bulunmaktadır. 1 Aralık 1995 tarihinde ziyarete açılmıştır. Türbe ilçe merkezine 1km uzaklıktadır.

21-) GÜZELYURT KAYA MEZARLARI

web guzelyurt mezari

Güzelyurt mahallesinin merkezinde bulunan Kaya Mezarı Şuayip Tepesi eteklerinde yer almaktadır. Tahribata uğramamış olması itibariyle görülmeye değer bir antik dönem eseridir. Ulaşım asfalt yol ile sağlanmakta olup, Güzelyurt merkezinden yürüme mesafesindedir.